Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2006 15:07 - Time Out за душата
Автор: don Категория: Други   
Прочетен: 4529 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2006 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Преди доста време попаднах на една статия, свързана с критериите, по които напредналите народи се състезават кой е по-напреднал. Пълно беше с показатели, които са в устата на всички възрастни политанализатори из градинките - брутен вътрешен продукт; годишен доход на глава от населението; процент от бюджета, който се отделя за образование/здравеопазване; данъчни преференции за по-уязвимите групи и т.н. и т.н.
 И накрая един много интересен критерий, който е толкова приятен, лесно изчислим и сравним в абсолютни стойности, че се споменава като най-точен. А именно - свободното време.

 Свободното време, друзя. Това звучи бодро.
 Говорим си обаче за оня период, който сме си заслужили, прекарвайки останалите часове от деня в заработване за нуждите си и спане, а не за аристократичното лентяйство и благочестивия мързел. Да се светят имената им.

 Излиза така, че ония нации, които успяват да работят по-малко, но въпреки това да си докарват достатъчно доходи, които да им позволяват да живеят и почиват пълноценно, са най-добре уредени.


 Къде сме ние? Аз, де.
 Под крушата съм. Оная кривата.
 На плантацията съм и слънцето пече, а белия мастер е на сянка, но и на него му е гадно, защото когато една работа е кофти, тя е кофти за всички.
 Нямам свободно време. Ама хич, хич, ХИЧ! Направо не знам как успявам да пиша тук.

 Нека да направим една проста сметка - ако човек започва в 8 и приключва към 17 часа, колко време му остава? Да сложим по 1/2 час до работното място. Става цял час с връщането у дома. Минаваш през магазина, изпускаш рейса, чупи ти се колата или просто приакзваш с комшията - вкъщи си не по-рано от 6 вечерта. А щом трябва да ставаш към 7 сутринта, най-късно в 1 след полунощ трябва да си положим главица на възглавницата. Има и изключения, но на мен дори тия 6 часа сън са ми недостатъчни.
 Колко остават? Остават тия скромни 5 часа от завръщането в сладкия дом до заспиването.
 И какво трябва да свършим през това време?
 Да се видим с приятели (ако имаме настроение и приятели), с любимия човек (ако още сме заедно), с роднините (ако не сме се скарали за глупост), с домашния любимец (ако си отглеждаме)?
 Да свършим нещо неотложно от рода на: допълнително работа (ако сме се оставили да ни натоварят с такава), готвене на важното трето хапване за деня (ако някой кой да ни го сготви), важни лични навици (ако няма кой да разтреби, почисти, изпере, ремонтира и поправи нещо)?
 Да си починем съвсем леко и непринудено (книга, филм, новини, списания, РС, лека дрямка)?
 
 И това е програмата минимум. А какво стана с театъра, който си обещал на гаджето от половин година? А полуфинала на Шампионската лига? А онова събиране по повод отложения имен ден на Гошето? А фитнеса? А кафето с колегите? А обаждането на умопомрачителната комшийка от горния етаж? А обещанието да науча немския и кулинарното изкуство? А зарязаните заради Царството на сънищата книги? А дългоочакваната почивка!?

 Не стига че времето е малко, ами на някои хора им се налага да бачкат допълнително. Защото някой е решил, че 100 български лева са достатъчни за цяла седмица труд и нерви. С тях трябва да се плати наем, ток, вода и телефон. Ама нямам време до обиколя точно тия шибани местенца.

 Нямам време за нищо, накратко казано.
 И се питам - живея, за да работя или работя, за да живея?

 Искам пак в 7-и клас. Или 8-и.
 Толкова много свободно време имаше тогава и почти никакви задъжения. Плюс натрапчива ерекция и сладката заблуда, че морето е до колене.

 Обаче това няма как да стане, затова не ми остава нищо друго освен да променя нещо в живота си. Стъпка първа - тото2. Мързеливо така.

 12,13,19,29,41,46

 В момента дерзая!

 



Тагове:   Time,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. taurus - Забрави да споменеш
18.04.2006 17:23
за това как хем нямаме време, хем винаги намираме малко за да се оплачем, че нямаме време... ;)

Сега сериозно - живеем скучен живот. :(
цитирай
2. don - Е, да
18.04.2006 17:58
Вярно е - ако съм наистина толкова зает, не би трябвало да имам време и за оплакване.
Затова действах подло - постнах от работното място.

"В замяна на труда си, маймуната станала човек. Генадий Малкин
цитирай
3. viki02 - ако помислим всички
18.04.2006 18:50
..ще намерим , може би, решение. Наистина въпросът е доста тежък и иска сериозно отношение. Обаче кой е влязъл да коментира? Няма мнения! Точно това мълчание е в основата на ограбването , съвсем осмеслено, на нашия живот от шепа по-заинтерисувани от живота си хора. Въпрос на желания.
цитирай
4. dinka - A az...
18.04.2006 20:29
Vse oshte sam na rabota, no mi ostava malko.
Sled tova - shte otskocha do edin rojden den na edin friend, shte se pribera kato partsal vkashti i niama da imam sili dori da pusna peralnata machina, koiato chaka reda si ot sabota... No nali chisti chershafi se namirat - zdrave da e.
A utre... sigurno shte nameria malko vreme za edin tants (vmesto sutreshna gimnastika). Dokato si mia zabite - naprimer. :)
цитирай
5. анонимен - а аз се научих да плета.........
08.06.2006 14:44
може би е криза на средната възраст (около 30 съм), или на първата трета от живота на блондинките-столетници (или приблизително), освен това мога да чистя и да тазнувам едновременно, докато си мисля за работа и за плетки..
Всичко е въпрос на гледна точка и на повече бира понякога.
Късмет!!!
цитирай
6. slan4ogledka - всъщност не съм анонимен
08.06.2006 14:46
обаче знае ли човек :)))
цитирай
7. анонимен - има едни книжки
15.06.2006 03:45
скоро четох една книга как да се пенсионираш рано примерно на 35 години или дори на 30! и остатъка от живота си да си прекарваш както си искаш. но просто човек трябва да бъде по усърден, предприемчив и работлив за няколко години. Инвестирайки малкото си свободно време в развитие в последствие ще спечелиш много повече време. сега проучвам този въпрос
цитирай
8. анонимен - А тези, които са фабрично мързеливи?
08.07.2006 02:40
мисълта ми е, че има хора (силно казано хора) които са фабрично мързеливи или не толкова мързеливи колкото убъркани. Имам предвит хората които наистина искат нещо да се промени и съвършенно идеално осъзнават мизерното си съществувание но немогат да направят крачката! Хората които искат и четат книжки от типа на "100 начина да мотивираш себе си" и други такива, но въпреки това си остават само с желанието?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: don
Категория: Други
Прочетен: 118618
Постинги: 8
Коментари: 157
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031