Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2006 15:47 - Бон. Касов бон.
Автор: don Категория: Други   
Прочетен: 18144 Коментари: 50 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е постинг за търгашите, дядо Евстати, ДДС-то и доматите. Може да се приема и като апел за малко повече потребителска култура (не става дума да не крадете в кварталната бакалия)

Значи, забелязал съм, че много малко хора знаят, че ДДС е косвен данък.

Спокойно, няма да приказвам за данъчни закони, просто започвам отдалече.

Та, хората не знаят, че този толкова известен данък, е косвен. Т.е. - че се плаща от един, а се внася от друг. Масовият потребител не осъзнава, че самия той го плаща като процент върху всяка закупена стока, а търговеца просто го внася впоследствие. Ако няма някоя ДДС-врътка де, ама това е друга тема. Забавна така :)

Мине, не мине време и по TV все се намира някой, който да каже, че ДДС му пречи, че е твърде голям и че това ще се отрази на цените. След което баба Гица и дедо Евстати усещат с косъмчетата на носа дори, че идва ново увеличение на цените, щото държавата е прецакала някоя гилдия с данъците.

Да, ама не. Тоя данък си го плащаме ние (до което умозаключение трябва да достигне всеки, който е разглеждал каталог на стоки, в чиято цена не е включен ДДС).
Къде обаче отиват тия печално известни добавени 20 процента?

Накратко: ако си вземете касова бележка, ще идат в ръцете на държавата. Ако не ви дадат касово бонче (и вие не си го поискате, щото не сте скандалджии все пак), ще отидат в джоба на търговеца.

И какво се получава - взимаме, да речем, кило домати. Струват 1 лев без ДДС. За нас, като крайни потребители, тия домати са 1,20 лв заради ДДС-то. Ако си вземем едно килце за салатата (Световно е все пак, моля, моля) и не ни дадат касова бележка, търгашът ще вземе не 1 лв, а 1 лев и 20 стотинки. И държавата няма да му ги търси, защото няма как да знае, че сме си купили зарзават. Ако обаче си вземем бележчицата (и особено ако искаме вътре да пише, че сме купили домати, а не други хран. прод), за тия домати търговеца ще вземе точно лев, а 20 стотинки ще идат в хазната. И всички ще са доволни - оня ще си е продал килото за лев, вие ще си имате бележка за пред жената, а хазната ще лапне 20  стотинки, с които ще реши някой важен държавен въпрос.

За мен втория вариант е за предпочитане.
Затова Ви призовавам (О, зли демони на потребителския дух!), братя и сестри, ИСКАЙТЕ СИ КАСОВИЯ БОН! Усмихнете се хубаво и задръжте опашката с мериносов поглед, вперен благо в касовия апарат. Ако ви е много неудобно, кажете, че пазарувате и за комшиите и трябва да се отчетете. Но задължително настоявайте за бончето.

Аз действам така от месец. Гледат ме тъпо. Аз обаче съм упорит.
А вие?


Тагове:   Бон,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deseo - о да
14.06.2006 15:52
и аз си искам и си вземам редовно касовите, защото и аз смятам че така е правилно:), да си ме гледат тъпо колкото си искат:)
цитирай
2. avenue - всъщност
14.06.2006 16:20
тези, които ти продават доматите надали са регистрирани по ДДС, и затова нямат право да ти искат 1,20 лв. заради ДДС-то ...

но пък в края на годината ще си платят печалбите и всичко останало на държавата като всички останали.

Не че защитавам някого, просто вмъквам малко инфо :)
цитирай
3. анонимен - Да ама...
14.06.2006 16:23
И аз си искам всеки път касов бон. Обаче... Фирма Интербилд ООД, гр.Варна вземат пари за интернет, като издават касов бон, но ако речеш да си платиш по банков път ти казват: "да, може, ама трябва да си платите и ддс-то. тази цена която плащате на касата е без ДДС"... ха сега какво правим? Дали вместо 20 да платя 24лв за да мога да платя по банков път? Как ми дават касов бон, а цената е без ДДС? Тука има някаква по-дълбока шмекерия :( Те си дават касови бонове и пак не плащат ДДС...
цитирай
4. avenue - има 2 варианта
14.06.2006 16:26
или касовия бон, който ти дават е нелегален, фалшив или какво искаш го наречи

или работят с 2 фирми - едната е регистрирана по ДДС, другата не е ...

иначе не виждам как може веднъж да ти искат ДДС, а друг път - не
цитирай
5. angel - Много просто,
14.06.2006 16:30
Касовият бон, ако апаратът не е регистриран, си е само за твоя информация. През интернет обаче минава през БОРИКА и съответно шмекеруване няма. Тях не ги интересува къде отива ДДС, тях ги интересува да си получат парите без него. Те така или иначе не го плащат и нямат интерес клиентите да го правят.
А регистрацията по ДДС е само за големи фирми, тя се свързва с данъчния кредит, не става дума за това да се превеждат парите от продажбата на кило домати. :)
цитирай
6. анонимен - О, да
14.06.2006 17:04
Ясно ми е, че примера с доматите е малко примитивен. Зеленчуков така, простичък.
Аз ги разбирам пичовете с доматите - на никоя борса не дават фактура като фактура плюс касова бележка. Не че не илиянци не можете да и вземете фактура и бележка за 10000 лв. на цената на 20. Или 15, ако сте редовен.

@avenue - Дали си регистриран или не по ДДС, няма отношене към ДДС-то върху цената. То се плаща задължиелно от крайния потребител. Така знам аз, може и да греша.

Абе, важното е да си искаме бележките. Ама джентълменски, стилно нали :))
цитирай
7. avenue - последния анонимен
14.06.2006 17:14
то е ясно, че се слага, казах само че не могат да ти кажат 1.00 без ДДС и 1.20 със
цитирай
8. don - ейй
14.06.2006 17:18
пак забравих да се логна :)
цитирай
9. don - мдаммм
14.06.2006 17:21
@авеню
Е, те не могат, ама и НЕ ИСКАТ. Щото храбрата продавачка като се направи на ударена, никой никога няма да разбере, че си си купил домати. И всички пичове по хранителната верига спокойно ще обясняват, че купуват доматите от производителя на лев, ама го пордават на 3, защото има много данъци, ДДС, лицензи, патенти и прочие. Все едно са фризьори, деба :)

Грах!
цитирай
10. avenue - don мдам
14.06.2006 17:51
така си е ... ще си искаме касовите бележки до последно :) нави ме :)
цитирай
11. анонимен - Въпрос
14.06.2006 17:57
Не съм много наясно, но искам да попитам, какво ще спре някой продавач да си издава касови бележки, които не са реални - напр. купувам си касов апарат и раздавам бележки?
цитирай
12. bobitu - Стискам
14.06.2006 17:59
палци! Според мен по-важното е, магазинерите да разберат, че ние трева не пасем и ако няма бележка - да ми казва другата цена. Пове в малките магазинчета те познават. Тъй или иначе обаче малките квалтални магазинчета ще умрат. Наистина сори. Ама вече има МЕТРО, КАУФЛАНД ...
цитирай
13. анонимен - фискален бон и служебен бон
14.06.2006 18:18
е там е разликата за ддс-то гледам най отдолу какво пише ако е служебен искам да ми издадат фискален.
цитирай
14. анонимен - Търгаш
14.06.2006 19:17
Пич, няма да се оправят така нещата:

1. Повечето малки и дори средни БГ фирми не са регистрирани по ДДС, т.е. цялата ти система не работи.
2. Дори и тези 20 процента да отидат в хазната, там ги чакат пичовете от БСП, ДПС, Царчето и сие. А те не прощават. Всичко се краде, като за последно.

Не е проблема в "търгашите"... в повечето случаи те изкарват "за хляба" и са принудени да "спестяват" от данъци. Проблема е в държавния апарат, които просто НЕ РАБОТИ, а само краде. Това е.
Пари в тази държавица има, не много, но има. Просто се управлява некадърно, а който е на власт краде безнаказано.
ВМЕСТО ДА СЕ ЗАЯЖДАТЕ С ГОРКИТЕ СЕМКАДЖИИ, ВНИМАВАЙТЕ КОГАТО ГЛАСУВАТЕ. ОТ ТАМ ТРЪГВАТ НЕЩАТА. НЕ ОТ КАСОВАТА БЕЛЕЖКА И ПРОДАВАЧА НА РЕПИЧКИ.
цитирай
15. анонимен - схемата с бележките
14.06.2006 22:54
когато ви продават без касова бележка търговците спестяват освен ддс-то (ако са ддс регистрирани) и корпоративен данък, защото така имат разходи, но нямат приходи. Така печалбата им на края на годината е по-малка и съответно данъците, които трябва да платят са по-малки.
14-ти е много прав, дори всичките данъци да бъдат платени, няма да има ефект ако държавата е същата. Ние всички сме държавата и ние всички крадем. Просто някои крадат време на работа, други ддс-то на доматите, трети парите на държавата, а още по-други плащат възможно по-ниски заплати на служителите си. И гласуване няма да стане нищо, ние трябва да сме други ... но не сме!
А двата касови апарата са стар трик, на бележката може да пише всичко и пак да е фалшива.
цитирай
16. don - Така е
15.06.2006 08:04
Хора, прави сте. Може би е по-важно кой сме избрали да ни управлява, отколкото дали леля ви Маргарита от бакалията се прави на три и половина и не дава касова бележка. Обаче правилата са си правила - плащаш и получаваш. Не може един да дава, а друг - не. Защото бил ЕТ и му било трудно, нали.
А ония отгоре са паплач, аз за тях ако напиша нещо, ще да е пълно с МНООООГО евфемизми.
цитирай
17. анонимен - Бедните...
15.06.2006 09:59
Толкова ли ви е наред всичко останало, че стигнахте до касовите бележки... Вижте, че (почти) всички в тази държава работят за 100-200 EUR на месец. Вижте, че горепосочените социални субекти са мегаапатично настроени към всичко... :-(
Е, пожелавам ви касовата бележка да е наистина голям проблем за вас (да нямате други такива екзистенциални, апатични грижи)

Поздрави
цитирай
18. izida - Радвам се, че някой разсъждава...
15.06.2006 10:35
Поздравления за статията!
Но можеш и да допулниш нещо - касовата бележка не само ти гарантира, че твоите пари ще отидат там, където трябва. Тя ти дава и нещо още по-сигурно - *гаранция*! Защото "Законът за защита на потребителите" ти дава 3 дни през които можеш да направиш рекламация на стока ако има дори явен дефект, който не си видял в магазина. Познай дали можеш да докажеш покупката без касов бон ;)

В един магазин за кожени изделия като поисках бележка, се оказа, че още не могат да пускат касовия апарат. Имаше няколко минути разговори по ГСМ докато се оправят с него - явно често се ползва... СЪщото беше и като поисках касов бон в Панаира на книгата в НДК от един щанд. Чаках към 5 мин да дойде жената, която можела да ми даде, после още 15 мин тя да се оправи с апарата...

Но изчаках геройски :)

Така че ако не ви пука защо харчите изкараните си с мъка пари, то поне се грижете да не се набутате!

Поздрави,
Изида
http://blog.marudina.net
цитирай
19. don - оправията.
15.06.2006 11:07
@zlika
Човече, аз така ги разбирам нещата в истинската реалност. Не оная, в която си цоцаш ракийката и псуваш "ония отгоре", разсъждавайки върху поредния медиен скандал. Такива велики мисии са за да си чешеш мозъка и да не заспиш, евентуално.
Фен съм на рационалното. Всеки има нужда от лични войни, нещо малко, реално и постижимо. Аз си искам касовите бележки, кое му е лошото? Точно щото заплатите са по 100 и 200 евро, трябва да знаеш за какво плащаш. И не оплаквайте толкова пичовете със зеленчуците, бакалийките и сергийките - не им е толкова зле.

@изида - абсолютно си права. Касовата бележка си е моя и си я искам. Точка.
цитирай
20. анонимен - Еваллаа
15.06.2006 21:10
Ей тва е наше момче. Че как инак шъ дигнем заплатите в нашто министерство. Ми требва да плащате данъци, мундари такива. Смърт за бакалийката, да живее ДДС-то.
цитирай
21. don - Ооохоо
16.06.2006 07:57
Омръзна ми от дребни душички, чиято единствена бленувана мечта е двойно счетоводство, водено от леля им по майчина линия.
Ако въпросът е дали аз да съм прецакан за сметка на продавача или всичко да е в тон с правилата за негова сметка - изборът е ясен.
А ония отгоре си ги избираме ние, мислете с главите, когато гласувате. И толкова.
цитирай
22. анонимен - Обичам да си чеша мозъка!
16.06.2006 10:05
И действам в посока "да го чеша колкото се може по-малко!"
Дон, изказването ми не е против това да се искат касовите бележки. Просто искам да намекна, че това няма да оправи положението в милата ни родина. И не плюя просто така онези "отгоре". Поставил съм си задачка и... Да сме живи и здрави.

Поздрави
цитирай
23. izida - яйцето или кокошката
16.06.2006 10:20
zlika, е нали все от някъде трябва да се почне? Да не би да не съдим крадците защото все още имаме убийци на свобода? Битките трябва да са на много фронтове и да се водят паралелно, иначе не виждам как ще се оправят нещата.
цитирай
24. don - даммм
16.06.2006 14:05
@zlika
Личните войни трябва да са ефективни, затова смятам, че ако са малки и постоянни, биха имали реален ефект. Ако се захванал с нещо по-мащабно и искаш да разгърнеш фронта - казвай :)
За мен няма по-презряна група от висшите чиновници.
цитирай
25. анонимен - касов
17.06.2006 09:43
Митак , много си зле с икономиката.20 % ДДС ще
отидат в хазната , ако търговеца от който пазариш е
регистриран по ДДС.А всички тези малки магазинчета
и сергии са на патент.Така че не бери гайлето на търгашите .По опасни са търгашите с перо в ръката,
които нямат понятие от нищо, а дават акъл за всичко.
За такива едно време викаха - пази боже , ама сега станахте много и по правилно е да се кажа - опази ме боже.Ха остани си със здраве.
цитирай
26. izida - прочети ЗДДС
19.06.2006 11:08
Анонимен 25,
прегледай закона за ДДС : http://www.minfin.government.bg/docs/ZDDS-2006.pdf - там изрично пише за продажбата на кои стоки и услуги не се дължи ДДС. Това, че фира не е регистрирана по ЗДДС не означава, че тя не всаня данъка - защото данъка го дължим всички ние. СПоред теб има ли иначе логика ако купиш от един магазин да трябва да платиш 20% повече от колкото в друг, само защото единия бил по-малък?
Регистрацията по ДДС дава на търговеца съвсем други права - правото на данъчен кредит.
цитирай
27. don - да,
19.06.2006 16:40
това, което изида написа по-горе, е абсолютно правилно. Регистриран или не - данъкът трябва да се внася.
Така че - касовия бон, моля! :)
цитирай
28. анонимен - Криворазбраният ДДС
21.06.2006 10:33
Странно е, че на никой не прави впечатление изопаченото събиране на ДДС. Нека напомня, че ДДС (Данък Добавена Стойност) се плаща фактически от крайния потребител.
Неизвестно защо в България се наложи практиката да се приспада ДДС на фирми. Пример - фирмата ми си купува компютър, автомобил (във вид на джип за да може да се дръпне ДДС-то) или ако щете тоалетна хартия. Счетоводителят на драго сърце вписва начисленото по тази покупка ДДС в графата за приспадане (възстановяване, теглене, невнасяне - нужното да се подчертае).
Впоследствие данъчният инспектор възприема това в реда на нещата и всичко е наред.

Парадоксът е в това, че за същите покупки обикновеният простосмъртен гражданин си плаща ДДС като поп, а разните велики фирми - не.
Иначе казано, в ситуацията, когато фирмата се явява краен потребител, тя не плаща ДДС.

Което е противозаконно!
цитирай
29. анонимен - за изида
24.06.2006 18:14
За изида и останалите ,които са се занимавали с закона за ДДС само на теория обяснявам.Изида/Митак/, търговеца ,който ти е продал килцето домати го е купил от баба Пенка от Катунци или някоя друга нелегална борса без никакъв документ и ти го продава в София.Така че дали ще ти даде касова бележка или не държавата няма да види никакво ДДС.ЗА сведение тези в малки магазинчета и сергии 70 % от стоките са без документи.А дали цената там ще е с 20% по-ниска от друг регистриран по ДДС зависи от търсенето и предлагането.Само по комунистическо се определяше от вложения труд и материал +данъци+печалба.Но това моето момче вече е минало.Така че , ако искаш да научищ малко повече за тъговията иДДС извикай бай Данчо от кварталната бакалница , поръчай му една бира и нещо за мезе и си води записки .Няма смисъл да си губиш времето в дебелите книги и Интернета.По този случай ще ти префразирам една поговорка - не питай учила , а питай патило.Сега бързам защото мача започва , а и няма как да ми пратиш едн бира , така че стига уроци.
цитирай
30. don - Мдам
25.06.2006 13:19
Признавам, примерът с доматите не беше много удачен. Истина е, че и на зеленчуковата борса не дават фактури, т.е. - губи се идеята за ДОБАВЕНАТА стойност, щото практически няма документи за прекупувне и - респективноо - добавяне на нещо в/у цената.
Можеше да си говорим за тениски. Ама нямаше да споменавам бай Евстати, трябваше да си измисля.. Гочо Гъзето, да речем :)
цитирай
31. izida - прекалено буквално
26.06.2006 10:13
Приехте наистина прекалено буквално примера с доматите! На мен ми се е случвало в магазин за компютри да видя сходни модели клавиатури на една марка със значителна разлика в цените. Какво се оказа : "Абе вземи по-ефтината - тя не че е по-лоша, просто я дават без бележка и без ДДС..."
Познайте как е влязла в страната!
цитирай
32. анонимен - пълни глупости
26.03.2008 10:55
dp ifk ;for kfr0 ;we oi0 lro rpe ;ew rp0ie4] ' OTMN0R59TG0P IBN0RV8BN BPBBBBURGYV' [t bnb6097bn e7bkbk www. org.otfr
цитирай
33. анонимен - Вальо ревизоро
06.10.2010 08:18
Всичко тръгва от нас.Не искаме фискални бонове и в държавата не се получават приходи.....няма пари за пенсии,за пътища,за здраве и финансиране на обекти от държавата.Продължаваме да викаме еб.....му правителството.Ние трошим клона на който стоим.Задължение да изискаме фискален или системен бон.Тези който издават служебен бон трябва да издадат и фискален или системен.Виждал съм и финален бон,издаден от измамник.
цитирай
34. анонимен - buy viagra 568 1211
16.10.2012 21:41
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8452>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6856>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#252 generic viagra
цитирай
35. анонимен - buy generic viagra 874 7213
17.10.2012 00:54
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#701>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#11559>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10314 generic viagra
цитирай
36. анонимен - payday loans online 633 20521
17.10.2012 00:55
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3464>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10814>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9903 payday loans online
цитирай
37. анонимен - payday loans 785 12239
21.10.2012 02:08
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#355>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13580>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3336 payday loan
цитирай
38. анонимен - viagra online 437 15415
21.10.2012 04:31
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12008>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19854>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#16333 buy generic viagra
цитирай
39. анонимен - levitra online 12865
21.10.2012 20:07
<a href=http://orderlevitrahere.com/#jtpss>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#mpzce >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#xpfsa buy levitra online
цитирай
40. анонимен - online kamagra 11571
22.10.2012 05:58
<a href=http://orderkamagranow.com/#tdrdn>kamagra usa</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#ieydj >100mg kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#xbatn kamagra 100mg
цитирай
41. анонимен - cheap cialis online 20679
22.10.2012 10:57
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#ihtqy>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#cogbg >buy cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#xuivw buy cialis online
цитирай
42. анонимен - payday loans 681 13920
22.10.2012 19:16
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4361>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6458>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#7396 payday loans
цитирай
43. анонимен - buy cialis 555 9782
22.10.2012 20:30
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2316>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18979>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#20536 buy cialis online
цитирай
44. анонимен - generic viagra 14405
23.10.2012 03:55
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fjphg>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#oehqi >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#fhvyx order viagra
цитирай
45. анонимен - buy viagra online 14941
25.10.2012 02:09
<a href=http://viagrastorehere.com/#vkbqg>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ptiwe >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#kyrcs buy viagra
цитирай
46. анонимен - levitra without prescription
25.10.2012 22:46
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#6430 - buy generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6821>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6978 online
цитирай
47. анонимен - levitra 10 mg
26.10.2012 02:02
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1221 - buy levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5392>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2792 online
цитирай
48. анонимен - buy cialis 909 1258
26.10.2012 03:03
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#880>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13290>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#2162 buy cialis online
цитирай
49. анонимен - buy kamagra 19205
26.10.2012 03:31
<a href=http://kamagrastorehere.com/#hohme>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#furyi >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#wiswb buy kamagra
цитирай
50. анонимен - buy cialis online 19219
26.10.2012 07:15
<a href=http://cialisstorehere.com/#adilk>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ffnrn >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#crbxl cialis online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: don
Категория: Други
Прочетен: 119098
Постинги: 8
Коментари: 157
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930